måndag 4 maj 2009

Skala räkorna; Gör räkfond på räkskal till sås

Gör en god fond för på ditt räkskal, istället för att bara kasta den goda smaken.

De senaste gångerna vi har ätit räkor här hemma har varit extra populärt av familjen. Jag har nämligen åtagit mig att skala alla räkor innan vi börjar äta. Det tar ju faktiskt inte så lång tid att snabbt skala räkorna, och det blir bara godare när man äter att slippa skalet.

Räkskalet använder jag sedan att göra en god fond på, det är enkelt och smakar lite olika varje gång. Jag brukar nämligen göra fonden på vad som finns hemma. Blanda de ingredienser du har hemma. Det kommer att bli gott oavsett hur du gör det..

Räkfonden sparar du sedan enkelt i små isfack i frysen och använder sedan för din veckomatlatning istället för tråkigare tärningar.

Det här behöver du:
Skal från c:a 500 g räkor
1 hackad gul lök
1 hackad morot
1 hackad palsternacka
1 bit rotselleri, lagom mycket. Prova dig fram efter hur mycket du önskar. Börja med något mindre selleri än vad du har morot.
1 bit purjolök, c.a 1dl strimlat
Lite själkar från de örter du har hemma. Jag brukar blanda friskt, men alltid ha i persilja, dill och oregano.
3 msk matfett
2-4 msk tomatpuré
7 dl vatten
1-2 dl av någon god sprit du har hemma, godast är cognac men det fungerar faktiskt även med whiskey, sherry eller vitt vin.
Torkade timjan, hela vitpepparkorn, lagerblad

Gör så här:
Fräs räkskalen i smör, du kan nästan bryna det. Blanda i alla grönskar och fräs vidare. Häll på lite olja om det blir för torrt.

Vänd ner tomatpuré och låt det nästan brynas. Häll på vätskan och lägg i tiotal pepparkorn, några lagerblad och lite krossad timjan. Låt koka sedan koka i 20 minuter.

Sila allt i en fin sil och reducera tills du tycker det är så gott du nästan vill äta upp allt på en gång. Det betyder ungefär hälften. Ju mer du reducerar, desto mer kompakt smak får du i dina fondtärningar i frysen. Vill du ha fonden ännu renare / klarare så kan du sila via en våt kökshanduk. Men det brukar jag inte lägga tid på.

Fonden är nu klar att använda in godare såser än vad du tidigare gjort. Koka ihop med lite grädde och du har en så god sås så du knappt behöver krydda något extra.

4 kommentarer :

 1. Tjena e lite ny i köket men ska man ha ner allt räkskal? alltså hjärna o hela kraffset? inte bara skalet som blir efter stjärten?

  SvaraRadera
 2. Hej hopp! Gjorde fond på det här receptet med lite variation utifrån mitt skafferi. Blev himmelskt gott! Första gången jag kokar fond överhuvudtaget och samma sekund som ångan från räkskalen slog upp från den varma pannan förstod jag och förlät alla fanatiker som pratat om att hemsöka en för att man slänger skalen...

  SvaraRadera
 3. Anonym.. Ja, släng i allt. Det blir bara godare.

  Anna: Vad roligt. Kul att du gillade det.

  SvaraRadera
 4. Jag lät det koka i en och en halv timme i stället för 20 minuter innan jag silade, och sedan lät jag den reducera i ytterligare en timme.

  Receptet är jättebra!

  SvaraRadera