lördag 2 maj 2009

Nästan som en Kalops

En vanlig kalops med lite extra..

Vi brukar då och då köpa 2kg låda med grytbitar av ytterlår. Det hittar vi ofta nere på vår Ica i Kungens Kurva. En kalops passar perfekt att göra på helgen, så den kan få stå och koka tills den blir så där perfekt. Fördelen med att göra en stor sats som detta så blir det alltid lite över som man kan ta med till jobbet. Gott och billigt, ett bra vardagsrecept helt enkelt.

Jag bjöd min plastpappa på detta en söndag, hans första kommentar var; Oh, det var gott, nästan som kalops. Bra tänkte jag, det var lite poängen. ;-)

Vad du behöver
Till c:a 8 personer

2kg Nötkött, färdiga grytbitar från ICA
3-400g Morötter
3-4 Lökar
1.5 dl Matlagningsvin
1 burk Championjoner, små hela
3 ICA kött-buljongtärningar
8 Lagerblad
25 krydpepparkorn

Börja med att putsa köttet. Det finns alltid massor med tråkiga delar och bitarna är aldeles för stora. I en riktig kalops ska väl bitarna vara c.a 3x3 cm. Jag tycker om det när det är betydligt mindre bitar. c.a. 1.5x1.5. När du ändå står där och skär så kan du passa på att tärna morötter och lök i samma format. Du bör ha skalat de båda först.

Blanda nu lagom mängd smör och olja i stekpannan. Hetta upp och bryn köttet. Se till att dela upp det i omgångar. Jag brukar bryna det i fyra omgångar så att det verkligen blir brynt, och inte kokat. I den sista omgången blandar jag i morötter och lök. När det är klart så blandar du i vinet så du steker ur pannan och får med allt det goda.

Forsätt med att hälla allt i en stor kastrull, häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av. Lägg i kryddpeppar, lagerblad och svampinjonerna. Sjud i c.a 1.5-2 timmar, eller tills köttet blivit mört. Red av med vetemjöl, koka ett par minuter så mjölsmak försvinner.
Smaka av med salt och peppar.

Jag tycker detta är sjukt gott med en öl, rödbetor, kokt potatis och syltlök.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar