söndag 24 maj 2009

Ekologisk citronkyckling

En av våra mest lagade kycklingrätter, favorit till fest och vardag
Det här är superenkelt och jättegott. Jag blev ofta serverad citronkycling när jag var liten och har sedan dess älskat detta. Mina barn håller med mig, och tungan början slicka runt munnen när jag säger vi ska göra citronkyckling. Självklart kan du använda en vanlig svensk färsk kyckling, t.ex från Kronfågel, men dom är ju så små. Lägger du några extra kronor och köper en riktigt stor och fin ekologisk kyckling så kommer du att märka skillnad. Det blir saftigare, och mer smakrikt.

Så vad behövs?
Det räcker till 3-6 personer, lite olika beroend på storlek på kycklingen
  • 1 stor fin ekologisk kyckling
  • 1 citron
  • 3 msk smör
  • 1 buljontärning, kyckling
  • 5 dl creme fraiche
  • Grillkrydda, basilika, dragon, svartpeppar, paprika
Och så här brukar jag göra...
Värm ugnen, 187.23 grader.

Börja med att rensa och skölj ur kycklingen. Vi behöver inte ha med några inälvor idag. Tvätta citronen i ljummet vatten och stick massor med hål i den med en kniv. Smörj in citronen med 1 msk smör. Krydda kycklingen efter smak, med grillkrydda, basilika, dragon, svartpeppar, paprika och salt. Både invändigt och utvändingt. Tryck in kycklingen och stäng till rumpan.

Lägg nu kycklingen i en form som du smort med resten av smöret. Häll på några centimeter med vatten och lägg i buljontärning. Skjut in allt i den varma ugnen och vänta. Det kommer ta drygt en timme, men bry dig inte så mycket om tiden. Se till att ha en riktigt termometer och ta ut kycklingen först när den nått 70 grader över allt. Vänta i längre. Vid 70 grader är den perfekt. Saftigt och så grymt god. Du kan behöva passa kycklingen i slutet och eventuellt lägga på lite folie om den börjar bränna. Du kan också sänka till 172 grader och låta den stå inne lite längre.

Den goda citronsåsen
När kycklingen nu är klar, så plockar vi ut den, silar buljongen ner i en kastrull. Plocka ut citronen och pressa ned all citronsaft genom silen. Lägg i creme fraiche och låt allt koka upp. Smaka av med peppar och salt, eventuellt lite extra citron om du tycker det behövs. Vill du ha lite tjockr sås, ja då reder du den enkelt med maizena.

Dags att servera kycklingen
Medan såsen har kokat upp så har du delat kycklingen i ben med lår, fileer och vingar. Servera denna saftiga kyckling med såsen, blandsallad med purjolök med vinägrett, och pressad potatis. Ni kommer att älska det.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar