torsdag 30 april 2009

En naken Pavlova

En grym marängtårta från en naken kock

Jamie Oliver är en härlig kille i köket, om dock något slarvig. Jag gillar Jamies arbete han gjort i att försöka utbilda England för bättre mat. Inte bara oss vuxna, utan det viktiga arbetet att få skolbarn att gilla och uppskatta riktig mat.

Det här är ett recept på en tårta vi har gjort många gånger nu och kommer ursprungligen från en av Jamies kockböcker jag köpte när vi bodde i England. Några saker utbytta, och anpassat för svenska varor, men lika gott iaf.

Vad du behöver
Till cirka 8 personer

Marräng
6st Stora ägg, eller 8 mindre
300g Finkorning strösocker
1 nypa salt
2msk Kakaopulver, siktat i sil

Fyllning
50g Skalade och krossade hasselnötter
5dl Vispgrädde
2msk Florsocker
1st Vaniljstång, utkärnad
1ask (250g) Färska Hallon
1ask (250g) Färska blåbär
200g Finkorningt strösocker
Färsk mynta, ju mer desstu godare

Börja med...
Marrängen ska inte stressas, så börja med den och se till att ugnen är så där lagom gosigt marrängvarm. 150*C passar bra. Dela äggen, vi vill endast ha vitorna nu, gula kan sparas och göra en god bea på till varmrätten. Lägg vitorna i en stor skål du kan vispa i, gärna glas eller metall. Plast är kass för maräng. Vispa äggvitorna på medelhastighet tills du våga vända skålen över huvudet, även om du vågar tidigare så är det bäst att vänta tills du slipper få vita i ansiktet.

Vispa vidare på medelhastighet och varva ned socker och lite salt, när allt är i så drar du på med vispen och vispar för fulla muggar i ca. 8 min eller tills att du inte känner några sockerkorn när du gnuggar den härliga vitan mellan fingrarna. Blanda till sist försiktigt i choklapulvret.

Platta ut marängen på ett bakplåtspapper, slå toppen med baksidan av en sked för att få lite härliga kullar i marängen. Baka av den i ca. 1 timme. Kladdig invändingt och krispig utanpå.

Medan marängen bakar så kan vi göra klart resten. Hasselnötterna skap brynas/brännas i en panna, inte för hårt dock. Dom får gärna vara ätbara.
Vispa grädden tillsammans med florsocker och vanilj, tills grädden är slät och så god att den knappt går att ställa åt sidan.

Varva som en burgare. När marägen är färdig och ha fått svalna något, dela den i två avlånga delar. Lägg knappt hälften av grädden på undre delen, och en del av bär, mynta och nötter.
Lägg på övderdelen och sprid med kärlek ut resten.
Sprinkla över lite florsocker. Avsluta med att smälta socker i en kastrull, låt kallna något lite grann och ringla över tårtan så det blir härligt låga sockertrådar..

MUMS, kanske inte riktigt vardagsmat. Men en grymt god tårta är det, som man mycket väl kan äta till vardag om man hemskt gärna vill.. Då var vi färdiga med vårt första recept.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar